SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
VÄRMDÖ IF
- en förening för alla

Värdegrund


Värmdö IF – en förening för alla

 

Värmdö IF är föreningen för alla, oavsett om du vill idrotta själv, vara ledare eller titta på. Värmdö IF strävar efter att vara en idrottsförening som hela Värmdö kan känna stolthet över.

 

Alla barn och ungdomar som bor och vistas på Värmdö är välkomna till oss. Vår verksamhet är till för den som vill idrotta, utvecklas och ta del av vår sociala gemenskap.

Vi vill skapa förutsättningar för barn, ungdomar och vuxna att bli och förbli fysiskt aktiva. Vårt mål är att verksamheten ska ge glädje och positiva upplevelser i alla sammanhang. Vi tror det ger störst idrottslig framgång. Detta beskriver vi i Värmdö IF Policy för verksamheten.

 

VIF-andan

 

Värmdö IF är en förening som ska förknippas med god stil, gott uppförande och bra kamratskap.

Inom Värmdö IF visar vi respekt mot andra. Framgång kan nås på många olika sätt och därför ska vi vara ödmjuka mot varandra. Vi strävar efter att agera konsekvent och rättvist och vi står för det vi har bestämt. Detta är grundläggande värderingar för oss inom Värmdö IF. Att förstå och dela våra gemensamma värderingar är en förutsättning för att nå insikt i begrepp som laganda, regler och rent spel. Det kallar vi för VIF-andan.

 

All verksamhet som bedrivs ska genomsyras av Värmdö IF´s policy och VIF-andan. Därför är det avgörande att varje ledare, tränare och vuxen genom sin kunskap och sitt omdöme bidrar och vägleder våra verksamma ungdomar inom detta område. Förutom ökad trygghet bidrar detta till bättre resultat både för laget och för den enskilde spelaren/utövaren.

 

Trivselregler

gäller alla; ledare, föräldrar, spelare/utövare, anställda och styrelseledamöter,

 

Vi bidrar alla till glädje och utveckling, öppenhet och omtänksamhet i en trygg miljö

genom att:

 

  • Bedriva verksamheten utifrån ett barnrättsperspektiv och följer FNs barnkonvention.
  • Alltid följa Värmdö IF:s policy för verksamheten.
  • Alltid värna om barnens bästa och behandla alla andra som jag själv vill bli behandlad.
  • Sköta alla uppdrag i föreningen, med en positiv attityd.
  • Alltid följa de regler som gäller i den lokal jag visats i.
  • Alltid använda ett vårdat språk och tänka på hur jag uttrycker mig inför andra.
  • Arbeta för nolltolerans mot mobbing, kränkning, utanförskap och diskriminering.
  • Agera om man ser att någon bryter mot reglerna.
  • Alltid uppträda föredömligt för att värna om Värmdö IF:s anseende.
  • Alltid vara en god förebild.

 

Kränkande behandling

gäller alla; ledare, tränare, anställda, styrelseledamöter, föräldrar och spelare/utövare.

 

 – mobbing, sexuella trakasserier, övergrepp och andra kränkningar

 

Övergrepp och trakasserier i alla dess former är oacceptabelt och oförenligt med föreningens

värderingar. Precis som Riksidrottsförbundet skriver i sin policy anser vi att alla barn och ungdomar har rätt att idrotta och utvecklas i en trygg miljö och bemötas med respekt. Vår målsättning är att förhindra att någon form av kränkning sker samt att arbeta aktivt för att uppnå detta.

Policyn är till för att skapa en trygg miljö och för att se till att övergrepp inte förekommer inom Värmdö IF.

Policyn omfattar alla föreningsmedlemmars och anställdas agerande vid förekomst av kränkande handlingar mot aktiva i föreningen. Målet är att medlemmar ska känna förtroende för styrelse, anställda och ledare och törs berätta om eventuella trakasserier, kränkningar eller andra problem.

Styrelse, anställda, ledare och föräldrar i Värmdö IF har ett gemensamt ansvar för att uppmärksamma eventuella förekomster av kränkande behandling samt att säkra att åtgärder vidtas.

 

Vi alla motverkar att det händer genom att veta att

 

  • Barn och ungdomar ska i möjligaste mån ledas av fler än en tränare/ledare. Detta eftersom det delade ledarskapet stärker skyddet mot våra barn och ungdomar genom större insyn i gruppens verksamhet.
  • Ingen får skriva eller yttra ogynnsamma personliga eller respektlösa kommentarer om spelare/utövare, tränare, föreningen eller någon annan förening på offentliga nätverk såsom Facebook, instagram, twitter m m.
  • Ingen ledare i förtroendeposition tillåts att ha ett förhållande eller kommunicera direkt med en individuell spelare/utövare under 18 år genom text, chatrum, sociala nätverk (inkl Facebook, instagram, twitter m m.) eller via e-post. All kommunikation från ledare i förtroendeposition till spelare/utövare under 18 år får endast ske genom föräldrar eller e-postgrupp.
  • Vår målsättning är att alla involverade i Värmdö IF ska introduceras och utbildas när det gäller klubbens värdegrund och policy. Syftet är att informera, förebygga och förhindra att kränkningar och övergrepp förekommer inom föreningen.
  • Bättre insyn i träningsgrupperna skapar en öppenhet som leder till en tryggare miljö.
  • Alla anmälda händelser tas på allvar och undersöks direkt.
  • Bedöms händelsen vara av brottslig karaktär görs en polisanmälan.

 

Värmdö IF - En trygg miljö

 

En del av Värmdö IF värdegrund innehåller en Uppförandekod som vi vill ska genomsyra hela föreningen oavsett vilken roll du har; från spelare/utövare till alla unga och vuxna ledare, föräldrar, anställda eller styrelserepresentanter.

Om man ser att uppförandekoden inte följs ska man agera och ta hjälp om det behövs. Föräldrar och ledare har ett vuxet ansvar att agera direkt när något olämpligt händer eller sägs. Antingen direkt till den det berör, om det passar. Om inte detta är lämpligt eller känns bra bör man meddela en föreningsrepresentant. Det kan vara ledare, anställd eller styrelserepresentant.

 

Alkohol och drogpolicy

gäller alla; ledare, tränare, anställda, styrelseledamöter, föräldrar och spelare/utövare.

 

Värmdö IF jobbar för att motverka användande av alkohol och andra droger. Samhällets lagar och regler för alkohol och droger skall efterföljas.

 

Vi bidrar alla till en alkohol- och drogfri miljö genom att veta att

  • Det är förbjudet att vara alkohol/drogpåverkad i verksamheten under träning, matcher,

cuper, andra arrangemang eller på arbetstid.

  • Vid misstanke om påverkan stängs jag av från all verksamhet i Värmdö IF under utredning.
  • Om jag misstänker att alkohol och/eller droger förekommer har jag skyldighet att rapportera detta till sektionsstyrelserepresentant eller representant i Värmdö IF huvudstyrelse.
  • Vid arrangemang så som personalfest, konferens och representation gäller måttlighet och en absolut åldersgräns på 18 år för intag av alkoholhaltiga drycker.
  • Värmdö IF uppmanar till agerande – ett passivt förhållandesätt är lika med ett tyst medgivande.
  • Om man har problem, våga be om hjälp.

 

Tobakspolicy

gäller alla; ledare, tränare, anställda, styrelseledamöter, föräldrar och spelare/utövare.

 

Värmdö IF jobbar för en tobaksfri miljö där ingen ska utsättas för det obehag och de hälsorisker passiv rökning eller nikotin i andra former medför. Gäller alla former av tobak (cigaretter, piptobak, snus).

 

Vi bidrar alla till en rökfri miljö genom att

  • Inte tillåta att någon under 18 år komma i kontakt med tobak.
  • Om man måste röka gör man det endast på lämpliga, särskilt anvisade platser utomhus. Inte i anslutning till entréer, luftintag eller öppna fönster.
  • Aldrig röka nära aktiva spelare/utövare i Värmdö IF.
 
 
VÅRA HUVUDSPONSORER
 
 
Våra sponsorer