Fotboll
Herrlag

Premiärseger på Vårberg
2015-04-11 22:08
En skapligt värmande vårsol mötte de två lagen som skulle göra upp i årets seriepremiär i division 2 södra Svealand. Vårt Värmdö skulle mäta krafterna med nykomligen IFK Stockholm som ifjol spelade hem division 3 för att knipa en plats i den högre divisionen. IFK Stockholm anno 2015 innehåller flera spelare vi känner väl då man tidigare representerat Värmdö. 3 utav dessa så sent som ifjol. Samtliga dessa tre startade i denna match och gjorde bra insatser för sitt nya lag. Jovan Petkovic startade som mittback, till vänster om sig hade han Rasian Abdullah och längst fram krigade brorsan Pashang Abdullah förtjänstfullt mot sina forna lagkamrater. Hur va då Värmdös premiärelva formerad? Jo såhär:
William Eskelinen
Alhajie Drammeh - Simon Turesson - Philip Gustafsson - Erik Gustafsson(K)
Markus Bring-Sunekvist - Luca Sciacca - Filip Lindmark
Nicolas Netteryd                                                              Andreas Kotsiopoulos-Holmberg
William Palmén

Ersättare: Lukas Hägglund, Lamin Sanneh, Kevin Thompson, Linus Karlsson, Gebril Masrour, Gustav Sågänger, Lamin Allen.

Första halvlek präglas av mer kamp än skönspel. Åtminstone om vi fokuserar på vårt eget anfallsspel. Minimering av misstag och bolltapp har högre prioritet kanske än fina kombinationer och individuell skicklighet. Ganska typiskt premiärmatch kan man känna då det ju alltid är viss känsla av nervositet bland alla inblandade. Det skapas dock några chanser av högsta kaliber ifrån båda lagen. Värmdös bästa period i första är någonstans mellan 25-35 min då vi vinner mycket andra bollar på de många försöken till att sätta tidiga bollar bakom Stockholms backlinje och vi lyckas därmed skapa tryck. Vid ett sådant tillfälle kommer Addi loss ifrån sin bevakning och via en stark individuell prestation hittar han in med ett hårt inspel i boxen som når Nicho i en situation där motståndarnas målvakt är bortspelad. Nicho får en ganska bra träff på avslutet men försvarsspelare räddar det "öppna" målet på mållinjen. Strax därefter är det återigen Addi som kommer loss, denna gång centralt och nu väljer han skott. Skottet får en skön båge och träffar nederkanten av ribbkrysset, hade varit ett riktigt kanonmål. Sista 10 minuterna av första halvlek blir vi lite längre i laget och Stockholm tillåts få mer att säga till om. Många gånger är bröderna Abdullah inblandade. Stockholms absolut vassaste målchans får just Pashang då han skapar sig ett friläge på små ytor i vårt straffområde. Han försöker chippa bollen över en utrusande William Eskelinen men William visar klass och avvärjer med en utsträckt vänsterarm. Halvtidsresultat 0-0.

Andra halvlek hinner bara ett par minuter innan vi gör dagens första byte då Kevin Thompson ersätter Markus Bring på innermittfältet. Lite halvchanser skapas åt båda håll men ställningarna är låsta fram till knappt 20 min kvar av matchen då försvarsspelaren Erik Wåhlin i IFK Stockholm drar på sig sin andra varning och blir utvisad. Värmdö gör i samma veva sitt andra byte då Lamin Allen kommer in och ersätter Nicholas Netteryd. Nu blir övertaget lite tydligare för Värmdö och man känner att Stockholm mer försöker slå vakt om poängen. Sista bytet i Värmdö kommer i 78e minuten då Lamin Sanneh ersätter William Palmén längst fram i anfallet. Tiden går och man börjar gissa på en mållös premiär men i slutminuterna lyckas Värmdö skapa en lång spelsekvens med eget bollinnehav och anfallsspel där bollen till slut i en trång situation i straffområdet hamnar vid Kevin Thompsons fötter. Kevin drar till direkt och bollen sitter säkert bakom motståndarmålvakten. Officiell matchminut 89. Stockholm försöker efter detta forcera sista 3 minuterna men vi reder ut det och lämnar Vårbergs IP denna vårdag med 3 sköna poäng i behåll.

Ska vi summera premiärmatchen så var det verkligen den klassiska premiärmatchen med mer kamp än spel. Poängen är det som betyder mest i dessa matcher och det syntes på båda lagen att man visste det. Kommande helg gästas vi av Assyriska Norrköping som idag hämtade in ett 0-2 underläge mot FC Linköping City på hemmaplan till oavgjort 2-2. Hoppas många sluter upp och stöttar laget på Värmdövallen nästa helg vi utlovar rolig fotboll och en härlig atmosfär i hemmapremiären!