Fotboll är för alla – du som ledare skapar förutsättningarna.
NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hur ska man som tränare agera när man har hand om barn och ungdomar med NPF?
Spelarnas tränings- och matchmiljö påverkar i stor utsträckning deras upplevelse av fotboll. Spelare som känner samhörighet, delaktighet och glädje i föreningen fortsätter sannolikt att engagera sig i fotboll under lång tid. Ett gott ledarskap och en god miljö ger förutsättningar för att spelarna ska trivas, må bra och utvecklas. Du som ledare skapar de förutsättningarna genom ditt agerande när du möter spelarna.
Det är en utmaning att kunna möta alla spelare utifrån var och ens erfarenhet och individuella behov. I ditt ledarskap är det viktigt att se och bekräfta varje individ i laget. Som ledare behöver du visa förståelse, engagemang och nyfikenhet genom att lära känna personen bakom spelaren – när du gjort det kan du anpassa ditt ledarskap efter just den personens behov.
Du behöver vara ödmjuk inför uppgiften att leda andra människor. Ett gott ledarskap innebär att spelarna känner förtroende och tillit till dig. Detta skapar du genom ditt agerande i mötet med dem. För att skapa ett gott ledarskap, en god miljö och utvecklande träningar för alla spelare kan du med fördel använda dig av de sex principerna i Utvecklingsmiljön, som är en bärande del i Svenska Fotbollförbundets tränarutbildning.
För att utveckla ditt ledarskap rekommenderas Svenska Fotbollförbundets tränarutbildningar, där det goda ledarskapet har en central betydelse för hur tränare och ledare kan arbeta med sina spelare.
Spelare med NPF-diagnos
I lag, oavsett kön eller ålder, kommer du med stor sannolikhet möta spelare med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, även kallat NPF-diagnoser. Precis som med alla andra spelare i laget kan du genom ditt goda ledarskap möta spelarna utifrån deras behov och skapa förutsättningar där spelarna trivs, mår bra och utvecklas.
NPF-diagnoser är ett samlingsbegrepp för flera olika tillstånd eller diagnoser, bland annat adhd, autism, Tourettes syndrom och språkstörning. Det är framför allt sättet att tänka, bearbeta och uppfatta information som påverkas hos spelarna. En NPF-diagnos är inget som försvinner desto äldre spelarna blir, utan något spelarna bär med sig livet ut.
Mer information hittar du på förbundets hemsida här.
Om du vill lyssna på på podden ovan, lyssna här.