Fotboll
Damlag

Förlust i seriepremiären
2021-06-07 13:19

Vi ställdes mot tufft motstånd redan i premiären när vi på lördagen reste till Lidingövallen för att möta ett topptippat och bollskickligt IFK Lidingö. Tyvärr har vi för närvarande en hel del skador och bortfall och kunde inte få ihop en full matchtrupp. Trots att vi normalt har ca 25 spelare i truppen tillgängliga för matchuttagning, åkte vi till match med 15 spelare varav två målvakter.

Vi visste att bollinnehavet förmodligen skulle ligga mer hos våra motståndare och vi ville försöka ha en bra blandning mellan tålamod och aggresivitet i försvarspelet för att sedan hitta rätt lägen för bollvinster och förvalta dem med explosivitet.

Det blir dock inte riktigt som vi tänkt oss. Kanske är det nerver, kanske är det bristen på matcher. Vi släpper passningsskickliga spelare alldeles för ensam genom att inte sätta ordentlig press och vi kliver inte in i närkamperna ordentligt vilket gör att Lidingö får vandra fritt rättvända och pricka in boll efter boll.

1-0 målet kommer redan i den 5:e minuten. Målet är en bra prestation av Lidingö och kunde med lite tur studsat vårat håll för vi är ändå där i situationerna, men går bort oss lite i inspelet initialt.

På 2-0 målet i den 21:a matchminuten slår vi en stressad pass upp i mitten som är för lös och Lidingö snappar upp den. Pressen på bollhållare uteblir flera gånger och de får vända och vrida utan att få någon som helst kroppskontakt utanför vårt straffområde för att sedan snyggt pricka in bollen vid bortre stolpen. En fin prestation, men visst måste vi prestera bättre och kliva in i närkampen här.

Bara 3 minuter senare agerar vi på ett liknande sätt. En Lidingö spelare för ta en löpning på nästan 20 meter med bollen. Sofia försöker hinna ikapp från mitten men kommer efter och återigen uteblir pressen på bollhållare och lidingöspelaren får kliva in mot en fallande backlinje och ostört pricka in bollen i mål.

Lidingö fyller på med mycket folk framåt och skapar ofta numerära överlägen i sitt anfallsspel, vilket då också blottar dem bakåt, men det lyckas vi tyvärr inte förvalta.

Det ska bli ett fjärde Lidingömål i första halvlek, som inte är att säga så mycket om. Det är en fin prestation. Dock är det systematiskt i den här matchen att vi antingen går bort oss i brytningar eller att pressen uteblir. Så även här.

Ingen rolig start men en halvlek kvar. Vi måste hitta rätt i vårt press spel, bli aggressivare och stänga ytor snabbare. Och det gör vi till viss del, andra halvlek är mycket bättre.

Men det är Lidingö som får utdelning. Stötbrytning återigen på mitten följt av uteblivet täck lämnar en spelare rättvänd som kan lyfta ut brett på vänsterkanten för inspel. Målet är inte mycket att säga om, det är ett klassmål. Ett lågt inlägg som Lidingös anfallare chippar på en touch över Denise i målet. Bara att applådera och inget att göra.

Inställningen är det inget fel på dock. Vi krigar på i värmen, men det tar också ut sin rätt och vi behöver göra avlastningsbyten på spelare och får rotera en del, även på relativt ovana positioner.

I den 53:e minuten får vi göra ett tröstmål som belöning för vårt slit. Denise spelare upp bollen på ”Melle” som spelar vidare till ”Nessi” som i sin tur slår en fantastisk fin cross diagonalt över Lidingös backlinje till Bergström som blir fri och slår in bollen med en yttersida.

Vi skapar ett par riktigt bra chanser till de nästkommande 10 minutrarna, men lyckas tyvärr inte förvalta dem.

Resterande tid av matchen så går tempot ner rejält både för oss och Lidingö. Vi orkar inte riktigt skapa anfall och när vi väl gör det är det väldigt ofta med bara 1 till 2 spelare. Det är varmt och det är en tung uppförsbacke. Att försöka snygga till siffrorna har lite gått över i att hålla nere dem. Denise räddar ett friläge med en kanonräddning. Vi sliter hårt och försöker komma in i det, men det går inte riktigt och tyvärr får Lidingö göra ett sjätte mål i den 87:e minuten, återigen där vi låter rättvända spelare få alldeles för mycket utrymme för instick.

Inte roligt att åka på en 6-1 förlust i premiären, men nyttigt.  Vi vet nu vad vi behöver rätta till under veckans träningar och vi får ta med oss en bättre andra halvlek samt vår inställning i den, att vi inte ger upp trots att vi ligger under med 4 mål redan i paus utan lyfter oss en aning.

På söndag möter vi återigen tufft motstånd när seriefavoriten Karlberg, som vann sin premiär med 10-0 mot nykomlingarna Skogstorp igår, gästar Värmdövallen. Då måste vårt press spel sitta, sen kan allting hända!

Truppen är lite sargad för tillfället, hela 10 spelare var otillgängliga mot Lidingö, men vi förväntar oss att 1-2 spelare är tillbaka denna veckan, och ytterligare 2-3 veckan efter det. Då hoppas vi att vi iaf har en full bänk att tillgå.

Kul att vara igång, säsongen är lång och har precis börjat!